Eskiişehir
Eskişehir

Eskişehir’de gezilip görülecek o kadar fazla yer ve yapılacak o kadar çok aktivite var ki.. Bir Eskişehirli olarak size tüm detaylarını aktarmaya çalışacağım.

Eskişehir’de gezilecek yerleri detaylı incelemeden önce;

Eskişehir İçin Önemli Gezi Notlarımızı incelemek için tıklayınız.

2 Gece – 3 Günlük Detaylı Eskişehir Tur Programı Yazımızı incelemek için tıklayınız.

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi

Eskişehir’de bulunan yaş sebze ve meyve hali binasının restore edilmesi ile oluşturulmuş Haller Gençlik Merkezi’nin içerisinde şık restoranlar, kafeler, barlar, şarap evleri, hediyelik dükkanları ve büyük şehir belediyesi şehir tiyatrosu bulunmaktadır.

Ayrıca meşhur Mazlumlar Muhallebicisi de Haller Gençlik Merkezi içerisinde yer almaktadır. Eskişehir tren garına çok yakın olan Haller Gençlik Merkezinin içerisinden en azından bir kere geçmeli, muhteşem muhallebilerin tadına bakmalısınız.

İsmet İnönü Caddesinin ( Doktorlar Caddesi ) hemen arka paralelinde yer alan Vural Sokağı ( Barlar Sokağı ) takip ettiğinizde Haller Gençlik Merkezi karşınıza çıkacak. Doktorlar Caddesi & Adalar & Barlar Sokağı gezinizi yapacağınız güne dahil etmek isteyebilirsiniz.

Odunpazarı Evleri

Eskişehir Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in tarihi şehir merkezi Odunpazarı evleri yeniden restore edilerek şehre apayrı bir hava kattı. İçerisinde çok sayıda müze, tarihi yapı ve hediyelik dükkan bulunan Odunpazarı evleri, Eskişehir denilince ilk akla gelen yerlerden olmakta ve detaylı gezmek istediğinizde neredeyse tam gününüzü alacak, şimdiden söyleyelim ?

Rivayete göre Eskişehir’e ilk yerleşilirken büyük iki hayvan eti Porsuk Çayı kenarı ile şehrin yüksek bir noktası olan Odunpazarı evlerinin olduğu bölgeye asılıyor. Odunpazarı bölgesindeki et daha geç bozulduğu için halk bu bölgeye yerleşiyor.

Odunpazarı şehir merkezinden çok da uzak değil ancak yürüyerek gitmek için zorlu olabilir. Şehir merkezinden tramvay ile yada taksi ile 10 dakikada rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Odunpazarı’nda aşağıdaki noktaları gezeceksiniz. Üstelik hepsi birbirine yürüyüş mesafesinde. Ancak Odunpazarı’ndaki tüm yapıları ve müzeleri ziyaret etmek isterseniz -ki bizce etmelisiniz- bu gezinin bir tam gününüzü alacağını iletelim. Odunpazarı evlerinden sonra günü bölgeye çok yakın olan Şelale Park’ta bir yorgunluk kahvesi içerek tamamlayabilirsiniz. Şelale Park’ın detayları yazımızın devamında, parklar bölümünde yer alıyor.

  • Kurşunlu Camisi ve Külliyesi
  • Tarihi odunpazarı evleri sokakları ( sırasıyla Beyler Sokak, Arif Bey Sokak, Işıklar Sokak ve Koca Müftü Sokağı )
  • Cam Sanatları Müzesi
  • Lületaşı Mehmet Başsav Kültür Sanat Evi
  • Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
  • Karikatür Müzesi
  • Somer Sanat
  • OMM-Odunpazarı Modern Müze
  • Ahşap Eserler Müzesi
  • Hafız Ahmet Efendi Konağı
  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi
  • Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  • Atlıhan El Sanatları Müzesi
  • Eskişehir Kurtuluş Müzesi

TCDD Eskişehir Müzesi

TCDD Eskişehir Müzesi

TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen TCDD Eskişehir Müzesi, 1998 yılında hayata geçmiştir. Bina içi ve bahçe olarak ikiye ayrılan müzede; buharlı, dizel ve elektrikli lokomotifler, vagonlar, eski telgraf ve telefonlar, levhalar, kömür ocakları, motorlu ve elle çalışan drezinler, hemzemin geçit ve bariyerler, buharlı vidanjör, su tankerleri, lokomotifler ve raylar sergilenmektedir. Bunların yanında müzenin en ilgi çeken kısmı kuşkusuz 5 metre uzunluğunda ve 3,5 metre genişliğindeki demiryolu istasyonu ve çevresinin maketidir.

TCDD Eskişehir Müzesine Nasıl Gidilir?

Pazar ve Pazartesi günleri dışında açık olan müzeye, doktorlar caddesinden, kanatlı alışveriş merkezinin yanından Kızılcıklı caddesine girip oradan dümdüz 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Yada Eskişehir tren garından 19 ve 23 numaralı kırmızı dolmuşlara binerek 3-4 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

TÜLOMSAŞ Müzesi Devrim Arabası

Eskişehir Devrim Arabası

Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan “Devrim Arabası” ve ilk yerli üretim lokomotifi “Karakurt” Tülomsaş müzesinde sergilenmektedir.

Hafta içi 10:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında, Hafta sonu ise; 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Ziyaret ücretsizdir. 25 kişilik gruplar halinde randevu sistemi ile alınmaktadır.

TÜLOMSAŞ Müzesi Devrim Arabasına Nasıl Gidilir?

Eskişehir TCDD Müzesine çok yakın olan TÜLOMSAŞ müzesini aynı gün peş peşe gezerseniz vaktinizi daha iyi değerlendirmiş olursunuz. ?

Porsuk Çayı – Adalar –

Eskişehir Porsuk Çayı

Eskişehir’in pek çok yerinden geçen Porsuk Çayı özellikle şehir merkezinde “Adalar” olarak adlandırılan bölgede göze çarpıyor. Müthiş şehir planlaması, üzerinden geçen gondolları, rengarenk köprüleri, heykelleri ve Porsuk Çayı’nın iki yanında boydan boya sıralanan harika kafeleri, kütüphaneleri ile size harika fotoğraflar verecek.

İsterseniz sabah yürüyüşünüzden sonra Porsuk Çayı’na karşı keyifli bir kahvaltı yapın, yada akşamları öğrenci nüfusuyla capcanlı olan bu bölgenin tadını çıkarın. Her şekilde keyif alacağınıza eminiz.

ETİ Arkeoloji Müzesi

Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Hasan Polatkan Bulvarı’nda bulunan Eti Arkeoloji Müzesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemini kapsayan yaklaşık 22.500 eser sergilenmektedir.

Eti Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?

Müze şehir merkezinden ortalama yarım saatlik bir yürüyüş mesafesinde olup;

  • Şehir Merkezi’nden Çarşı tramvay durağından Otogar yönüne giden tramvaya binerek Atatürk Lisesi durağında ininiz. Yolun sağındaki parkı takip ettiğinizde Atatürk Bulvarı’na doğru giden otobüslerin kalktığı duraktan herhangi bir otobüse binip 1 durak sonra indiğinizde Eti Arkeoloji Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.
  • Otogar’dan tramvay ile Atatürk Lisesi durağında indikten sonra karşı taraftaki parkı takip ettiğinizde Atatürk Bulvarı’na doğru giden otobüslerin kalktığı duraktan herhangi bir otobüse binip 1 durak sonra indiğinizde Eti Arkeoloji Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

ESKİŞEHİR’iN PARKLARI

Eskişehir neredeyse adım başı park yada en azından yürüyüş parkuru ve çimenlik alanı bulunan bir şehirdir. Bu haliyle de bir Avrupa şehrini anımsatmaktadır. Her mahallesinde her yerden kolay ulaşılan ve mahalle sakinlerinin dinlenebileceği, yürüyüş yapabileceği yada bisiklete binebileceği yeşil alanlar mevcuttur.

Bunlardan en popülerlerini aşağıda paylaşıyoruz.

Şelale Park

Eskişehir Şelale Park

38.000 metre kare alana sahip Eskişehir Şelale Park, Odunpazarı’nda bulunuyor. İçerisinde yapay bir şelale ve kafetaryalar bulunan Şelale Park size harika bir Eskişehir manzarası sunacak. Burada mutlaka bir çay molası verip, fotoğraf çekmelisiniz.

Muhteşem yapay şelalenin yanı sıra, Sanço park heykelleri, ufak anfi tiyatro, çocuk oyun alanları, Don Kişot, esinti değirmeni, yürüme parkurları gibi gezilip görülecek pek çok alanı bulunmaktadır.

Şelale Park’a Nasıl Gidilir?

Şelale Park Odunpazarı Belediyesine bağlıdır. Yani, Odunpazarı evlerini ve Odunpazar’ındaki diğer müze ve gezi alanlarını tamamladıktan sonra yukarı doğru ufak bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Pek çok yerde tabelalarını da göreceğiniz Şelale Park’a ulaşımınız çok kolay olacak ancak dik bir yokuş çıkacağınız için mesafe kısa olsa da, taksi ile ulaşmayı da tercih edebilirsiniz.

Havacılık Parkı ve Havacılık Müzesi

Eskişehir Havacılık Parkı

Tepebaşı Belediyesinde yer alan Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak işletilen Eskişehir Havacılık Müzesi, 1998 yılında ziyarete açılmış. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilen 39.000 metrekarelik müzede Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün karşısında bulunan ve ismine Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi de denilen müzede, birbirinden güzel sivil uçaklar ve savaş uçakları sergileniyor.

İçerisinde bulunan parkta özellikle bahar aylarında pek çok atölye ve etkinlik de düzenleniyor. Etkinlikleri takip etmek için tıklayınız.

Eskişehir Havacılık Parkı Etkinliklerinden Bir Örnek

Havacılık Parkına Nasıl Ulaşılır?

Şehir merkezinden yürüyerek ortalama 20 dakika, araç ile 7-8 dakikada ulaşabilirsiniz. Arzu ederseniz doktorlar caddesi üzerinden tramvay da kullanabilirsiniz.

Kent Park

Eskişehir Kent Park

Yani otogar ve Gökmeydan Mahallesi arasında bulunan Kent Park, 300 bin metrekarelik bir alanda yer almaktadır.  Kent Park içinde açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye’de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları bulunmaktadır.

Eskişehir, Kent Park projesi ile Türkiye’nin denizi olmayan bir kentinde plaja sahip olma ayrıcalığını kazanmıştır. Kent Park’ın Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan özel alanda Türkiye’nin ilk yapay plajı inşa edilmiştir. Gerçek deniz kumu ile oluşturulan plaj, özellikle yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşamalarına olanak sağlamaktadır. 350 metre uzunluğunda olan yapay plajın yanı başında biri çocuklara olmak üzere iki de açık yüzme havuzu bulunmaktadır.

Kent Park içerisinde ayrıca, yürüme parkurları, kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

Kent Park’a Nasıl Ulaşılır?

Şehir merkezinden oldukça uzakta olan Kent Park’a gitmek için mutlaka bir vasıtaya binmeniz gerekiyor. En kolay yöntemi şehir merkezinden Otogar yönüne tramvay’a binmeniz olacaktır. Son durak olan “Otogar” da ineceksiniz ve 5 dakikalık yürüyüş mesafesi ile Kent Park’a ulaşabilirsiniz.

Uğur Mumcu Parkı

Uğur Mumcu’nun Vefatına Yol Açan Bombalanan Aracı

Odunpazarı Belediyesinde bulunan ve 8 bin metrekarelik alana sahip Uğur Mumcu Parkı’nda 16 farklı şehirden gelen mermerlerle hazırlanan ve gazete küpürlerinden oluşan Uğur Mumcu Anıtı ile Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı aracının sergilendiği anıt bulunuyor.

Uğur Mumcu Parkına Nasıl Ulaşılır?

Eskişehir Uğur Mumcu Parkı

Park, Odunpazarı Belediyesi, Büyükdere Mahallesi Buse Sokak üzerinde bulunuyor. En kolay ulaşım şekli tıp fakültesi yönüne giden tramvay ile olmaktadır.

Merkezden yürüyerek 40 dk kadar sürecek yol için, taksi ile ulaşımı da düşünebilirsiniz. Tramvay kullanmak istiyorsanız Çarşı durağından Osmangazi Üniversitesi yönüne giden tramvaya bineceksiniz ve Atatürk bulvarı durağında ineceksiniz ve 20 dakika kadar yürümeniz gerekecek.

Sazova Bilim ve Kültür Parkı

Sazova Bilim ve Kültür Parkı

Eskişehir’in Sazova mahallesinde 400 bin metrekare alana kurulu olan bu park içerisinde yapılabilecek çok sayıda aktivite bulunuyor.

Parkın içerisinde 25 bin metrekarelik bir gölet, masal şatosu, çocuk oyun alanları, buharlı mini tren, hayvanat bahçesi, bilim ve deney müzesi, amfi tiyatro, konser alanı, hayvanat bahçesi, su altı dünyası ve meşhur Nuh’un gemisi bulunuyor.

Özellikle çocukların harika bir gün geçirmesini sağlayan Sazova parkına geldiğinizde, içerisinde yer çekimi, suyun kaldırma kuvveti gibi pek çok bilimsel deneyi gerçekleştirebileceğiniz Sabancı Bilim ve Deney müzesine mutlaka girmelisiniz.

Ayrıca yine Sabancı Bilim ve Deney müzesinde yer alan 4 adet uzay simülasyonlarından en azından bir tanesine katılmalısınız. Çok çabuk tükendiği için biletinizi önceden almanızı öneririz.

İncelemek ve bilet almak için tıklayınız.

Sazova Parkına Nasıl Gidilir?

Otobüs ile: Odunpazarından kalkan 11 ve 17 numaralı otobüslere binebilirsiniz.

Dolmuş ile: Taşköprü caddesinden kalkan 16 ve 38 numaralı dolmuşları kullanabilirsiniz.

Araç ile: Şahsi otomobiliniz yada taksi ile şehir merkezinden 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı

Eskişehir’in Vişnelik Mahallesinde bulunan Kanlıkavak Parkı, belki de Eskişehir’in en sakin en güzel parkı olabilir.. Porsuk çayının etrafına kurulu yürüyüş parkurlarında, çocuk oyun alanlarında ve kafelerinde huzur dolu vakit geçirebilirsiniz.

Kanlıkavak Parkına Nasıl Gidilir?

Kanlıkavak Parkına şehir merkezinden yürüyerek 30 dakika gibi bir sürede ulaşılabilir. Yada Eskişehir Tren garının önünden 16 yada 19 numaralı dolmuşlarla parka en yakın noktaya ulaşabilirsiniz.

ESKİŞEHİR’İN HAMAMLARI

Pek fazla bilinmese de, Eskişehir’de termal su bulunmaktadır. Daha önceki dönemlerde hamamları ile de meşhur olan şehir de hala pek çok otelin yada özel işletmenin hamamı bulunmaktadır.

Eskişehir özellikle merkezde ve hamam yolu caddesinde bulunan bir çok termal tesis ve hamamlar hizmet vermektedir. Tesisler çoğunlukla 05:00 – 23:00 arası ve Haftanın bazı günleri ise sadece bayanlara hizmet vermektedir.

Bazı tesislerin ailelere özel hamam odaları da bulunmaktadır.

Bazı termal tesisler ve hamamları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Erler Kaplıcası
  • Ferah Hamamı
  • Gürcanlı Hamamı
  • Demirkazık Termal
  • Erler Kaplıcası
  • Has Termal Hamamı
  • Işık Kaplıcası
  • Keçeciler Hamamı
  • Önkal Banyo
  • Şiraze Termal
  • Yeni Alçık Hamamı
  • Kent Hamamı

ESKİŞEHİR’İN HAN İLÇESİ

Han Yeraltı Yerleşimi ( Han Antik Kenti )

Han Yeraltı Yerleşimi

Han Antik Kenti’ndeki yer altı galerilerinin ve çok sayıdaki tahıl ambarlarının ne zaman ve ne amaçla yapıldığına dair bir arkeolojik veri bulunamamıştır. Tahminlere göre 7. Yüzyıldan itibaren artan Arap akınlarına karşı yapılmış olan bir savunma ve koruma olduğu düşünülmektedir.

Han yer altı yerleşimi: Doğal kayalıklarda, yer altına oyularak yapılmıştır. Yer altına yapılan kat kat mekânlar ile mekânları birbirine bağlayan koridorlar, en alt seviyede, kuzeyden gelen bir temiz su kanalına bağlanmaktadır. Gömü odasının girişi güneydoğudadır. Yer altına oyularak yapılmış üç odadan oluşmaktadır. Oda duvarının özellikle üst seviyesinde ve tavanda rozet, baklava dilimi, fiyonk, yaprak ve fırıldak motifleri bulunmaktadır. Bu bölgede bilinen tek örnek olması önem taşımaktadır.

Frig Vadisi – Frig Vadisi Yazılıkaya

Frig Vadisi Yazılıkaya

Friglerin Midas Anıtı olarak bilinen Frig Vadisi Yazılıkaya Anıtı da Han ilçesinin sınırları içerisindedir. Kayalara oyulmuş 17 metre yükseklikteki Yazılıkaya’nın daha önce Midas’ın mezarı olduğu düşünülmüştür ancak sonrasında Friglerin Ana Tanrıçası olan Kybele için yapmış oldukları bir anıt olduğu düşünülmüştür.

Frig Yolu

Günümüzden yaklaşık 3.000 yıl önce hüküm sürmüş Friglerin izini süren Frig yolu 5 yıllık bir çalışma ile oluşturulmuştur.

Toplamı 506 km olan Frig yolu, Afyonkarahisar, Kütahya, Ankara ve Eskişehir’i kapsayan uzun bir yürüyüş ve bisiklet yoludur. Yol üzerinde Roma, Bizans, Frig ve Selçuklulara ait eserler ve kalıntılar görülebilir.

Eskişehir’in Han İlçesine Nasıl Ulaşılır?

Eskişehir şehir merkezinden araç ile 1,5 saat kadar uzakta olan Han ilçesinde bulunan Han Antik Kenti gerçekten görülmeye değerdir. Eskişehir otogarından Han ilçesine araçlar hareket etse de tavsiyemiz bu yolculuk için araç kiralamanız yada şahsi aracınız ile gitmeniz olacak.

ESKİŞEHİR’İN MİHALIÇCIK İLÇESİ

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Eskişehir’in Mihalıçcık ilçesinde yer alan Yunus Emre Müzesi 1974 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır. 

XIII.yüzyılda Eskişehir’de bulunan Yunus Emre’nin mezarı Yunan işgali sırasında yıkılmış, 1949 yılında yapılan bir çeşmenin arkasına taşınarak yeni bir mezar yapılmıştır. Bu mezar XIII. Yüzyıl Selçuklu mimarisi üslubunda yapılmış, rumi, palmet dekorlu mezar lahti birbirlerine kemerlerle bağlanmış, sekiz sütunlu etrafı açık anıt mezarın ortasına yerleştirilmiştir.

Bu anıt mezarın bulunduğu yere 1982’de bir kültür evi, cami ve şadırvan eklemiştir. Ayrıca Yunus Emre’nin bir de heykeli konulmuştur. Kültür Evinde kurulan müzede ise Yunus Emre’yi tanıtan kitaplar, Yunus Emre’nin dörtlüklerini içeren levhalar sergilenmiştir. Burada Yunus Emre’nin ilk mezarından arta kalan mimari parçalar ile bazı etnoğrafik eserler de bulunmaktadır.

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi Her gün 09.00 – 17.00 ziyaret edilebilir. Ziyaret ücretsizdir.

Eskişehir’in Mihalıçcık İlçesine Nasıl Ulaşılır?

Eskişehir’den 1,5 saat uzakta olan Mihalıçcık ilçesine Eskişehir otogardan vasıtalar kalkmaktadır ancak önerimiz bu seyahat için araç kiralamanız olacaktır.

ESKİŞEHİR’İN SİVRİHİSAR İLÇESİ

Eskişehir’in en büyük ilçesi olan Sivrihsar içerisinde pek çok turistik yapı barındırmaktadır. Nasrettin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi pek çok önemli Türk düşünürünün Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinden çıktığı düşünülmektedir.

Sivrihisar ilçesinde göreceğiniz yerlerden bazıları;

  • Böğürtlen Balkayası
  • Alemşah Kümbeti
  • Sivrihisar Saat Kulesi
  • Balıkdamı Kuş Cenneti

Eskişehir’in Sivrihisar İlçesine Nasıl Ulaşılır?

Ankara’ya 120 km, Eskişehir’e ise 90 km uzaklıkta olan ilçeyi gezmek için bir tam gününüzü ayırmanız gerekecektir. Ulaşım için Eskişehir Otogar’dan otobüsler kalkıyor ancak Sivrihisar’da pek gezilip görülecek pek çok nokta olduğu için seyahatinizi, araç kiralayarak yada şahsi aracınız ile planlamanızı tavsiye ederiz.

ESKİŞEHİR’İN SEYİTGAZİ İLÇESİ

Eskişehir Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi

Seyitgazi, Eskişehir’in 43 kilometre güneyinde yer alan küçük bir ilçesidir. İsmini, Arapların İslamiyeti Anadolu’ya yaymak üzere Bizans İmparatorluğu’na karşı verdiği mücadelelerin birinde şehit düşen Battal Gazi’den alır. Ayrıca günümüzde Alevi inancındaki Anadolu Müslümanlığının da önemli uğrak yerlerindendir.

Seyitgazi ilçesinde göreceğiniz yerlerden bazıları;

  • Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi

Seyyitgazi İlçesine Nasıl Ulaşılır?

Eskişehir otogarından otobüsler kalksa da, yine size önerimiz araç kiralayarak yada şahsi aracınız ile seyahat etmeniz yönünde olacak.

Umarız anlatımımız yeterince detaylı olmuştur. Takıldığınız yada yardımcı olabileceğimiz herhangi bir konulursa lütfen bize ulaşmaktan çekinmeyiniz 🙂

2 Gece – 3 Günlük Detaylı Eskişehir Tur Programı Yazımızı incelemek için tıklayınız.

Eskişehir İçin Önemli Gezi Notlarımızı incelemek için tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz