Eskişehir
Eskişehir

Son yıllarda tamamen turizm şehri haline gelen Eskişehir’e, hızlı trenle kolay ulaşılmasının da etkisiyle, hafta sonları kaçılıp gelinebilecek bir lokasyon haline geldi.

Gelen herkesi büyüleyen parkları, porsuk çayı, heykelleri ve harika müzeleri ile adeta ” bir Avrupa şehri ” izlenimi veren Eskişehir’de gezilip görülecek ve yapılacak o kadar çok şey var ki.. Ve bir Eskişehirli olarak size ihtiyacınız olan her bilgiyi vermeye çalışacağım 🙂

ESKİŞEHİR DETAYLI GEZİLECEK YERLER YAZIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ.

Eskişehir Seyahati Planlarken..

Eskişehir oldukça küçük bir şehirdir ve pek çok gezilecek bölgesine yürüyerek ulaşabilirsiniz. Zaten şehir yayalar için düzenlenmiş diyebiliriz. Merkezi olarak kabul ettiğimiz Doktorlar, Adalar ve Hamam Yolu bölgelerine araç girişi yasaktır, sadece tramvay geçmektedir. Onun dışında çoğu yolu da tek yön olduğu ve park sorunu olduğundan araç ile gezmek isteyenler zorluk çekeceklerdir. Hem bu nedenle, hem de düz bir şehir olduğu için bisiklet kullanımı oldukça yaygındır. Bizim de tavsiyemiz bisiklet kiralamanız yada tramvay/taksi/yaya olarak seyahatinizi sürdürmeniz olacaktır. Şehre ulaşımınızı da tren ile sağlayarak nostaljik bir gezi düzenleyebilirsiniz.

Eskişehir seyahatinizi bizim aşağıda ileteceğimiz şekilde planlarsanız hem vaktinizi oldukça verimli kullanmış olacak hem de Eskişehir gezinizi gezilecek hemen hemen her yeri tamamlayarak sonlandıracaksınız.

İKİ GECE ÜÇ GÜNLÜK DETAYLI TUR PROGRAMIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ.

ESKİŞEHİR’E NASIL ULAŞILIR?

TCDD Yüksek Hızlı Tren

Eskişehir’e ulaşmanın en pratik ve konforlu yolu hızlı tren ile olmaktadır. Ankara’dan 1,5 saatte, İstanbul’dan yaklaşık 3 saatte ve Kütahya’dan 1,5 saatte hızlı tren ile Eskişehir’e ulaşmak mümkün. Ayıca Eskişehir tren garı Eskişehir otogarının aksine, şehir merkezine çok çok yakın. Bu da seyahatinizi planlarken size avantaj sağlayacaktır.

Yüksek hızlı trenlerde yolculara ekonomikbusiness ve yemekli olmak üzere üç vagon seçeneği sunuluyor ve bileti fiyatları da hangi vagonda yolculuk yapmak istediğinize bağlı olarak değişiyor. 2+1 oturma düzenine sahip business plus vagonlarda yemek servisi de yapılıyor.

Aynı oturma düzenine sahip business vagonu tercih eden yolculara, sefer esnasında çeşitli ikramlar servis ediliyor. Ekonomi Plus ve ekonomi vagonların koltuk düzeni ise 2+2 şeklinde.

ESKİŞEHİR’E HANGİ MEVSİMDE GİDİLİR?

Eskişehir’de kış…

Bir Eskişehirli olarak her mevsimi güzel diyeceğim tabiki 🙂

Şaka bir yana, bize göre en güzel mevsimi kış ayı. Evet çok hatta aşırı soğuk ancak şehrin tam nabzını kış ayında tadacaksınız. Kalabalık öğrenci grupları, şehrin güzel ışıkları, karlar altında ve soğuktan buz tutmuş porsuk manzarası size tam kuzey Avrupayı anımsatacak…

Ancak tabi turistik alanları seyahat etmek için kış ayı çok uygun olmayacağından, rahat gezebilmeniz ilkbahar yada sonbahar aylarında Eskişehir’i ziyaret edebilirsiniz. Yaz mevsiminde Eskişehir’de bulunmanızı pek önermiyoruz. Karasal iklim olduğu için yaz aylarında gerçekten bunaltıcı bir sıcak oluyor. Bu durum sizin seyahatinizi zorlayacaktır. Çoğu bölgeyi de yaya olarak gezeceğinizden, sıcak nedeni ile hayattan bezmenizi istemeyiz. 🙂

ESKİŞEHİR’DE ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA NE KULLANILIYOR?

Eskişehir Tramvay Durakları

Eskişehir şehir içi ulaşımda çoğunlukla bisiklet kullanılır yada (özellikle şehir merkezinde) yaya olarak gezilir. Eskişehir’de ara yollar çok dar ve pek çoğu tek yön, ayrıca ciddi anlamda park sıkıntısı olduğu için özel aracınız ile seyahat etmenizi önermiyoruz.

İki gece üç gün detaylı Eskişehir turu yazımızda da belirttiğimiz gibi;

Bir kaç nokta dışında araca ihtiyacınız olmayacak. Gezmesi çok kolay aslında küçücük bir şehir Eskişehir.. Ayrıca yine yukarıdaki linkten tur programımızı incelerseniz ve takip ederseniz çok pratik şekilde ve zamanınızı çok verimli kullanarak seyahatinizi tamamlayacağınıza eminiz 🙂

Eğer yaz yada bahar aylarında şehirde olacaksanız size bisiklet kiralamanızı öneririz. Eğer yürüyerek seyahat edecekseniz o da uygun olacaktır. Yürüyerek ulaşamayacağınız yerler için de tramvay yada taksi tercih edebilirsiniz.

Eskişehir’de tramvay ve otobüslerde ESKART geçmekte. İstanbul’daki İstanbul Kart ile benzer mantıkta bulunan ESKART’ı aylık abonman olarak alabiliyorsunuz, 60 yaş üzeri, gazi, engelli gibi farklı fiyat tarifeleri de mevcut.

Ancak sadece iki-üç gün Eskişehir’de bulunacağınız için buna gerek olmadan tek kullanımlık olan ” ESBİLET ” lerden edinmelisiniz. Pek çok bakkal, büfe ve tekel bayinde bulabileceğiniz tek kullanımlık ESBİLET‘in ücreti 3,50 TL ve 60 dakika boyunca aktarma ücretsiz.

Dolmuşlarda ise ücret ödeyerek seyahat ediyorsunuz. Yetişkin ücreti 3 TL olmakta.

Ulaşım tarifeleri ve müze giriş ücretlerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

ESKİŞEHİR’DE NEREDE KONAKLANIR?

Eskişehir’de özellikle son yıllarda eskiye nazaran çok daha fazla otel seçeneği bulunuyor. Hem şehir merkezinde hem de turistik bölgelerde her bütçeye göre konaklama alternatifi bulmanız mümkün.

Bizim önerimiz mutlaka doktorlar, adalar, barlar sokağı bölgelerine yürüyüş mesafesinde bir otel tercih etmeniz. Bu bölgeler ” Merkez ” olarak geçiyor ve sadece yaya yada tramvay ile ulaşılabiliyor.

Eğer otelinizi bu bölgelere yürüyüş mesafesinde seçerseniz, Eskişehir’de gezmek isteyeceğiniz çoğu noktaya ulaşımınız çok kolay olacaktır.

Ibis Hotel yada Namlı Otel hem otel kalite hem konum olarak çok uygun olacaktır.

ESKİŞEHİR’DE NE YENİR?

Eskişehir’de çok sayıda Balkan ve Kırım göçmeni bulunuyor. Özellikle Tatarlar Eskişehir mutfağını etkilemiş durumda.

Herkes tarafından da en bilinen meşhur Çi börek Eskişehir’de sıklıkla tüketiliyor ve neredeyse adım başı Çi börek yiyebileceğiniz restoran mevcut. Bunların en eskilerinden Papağan Çi börek iki adet çarşı şubesi ile en çok talep görenlerden.

Çi böreğe ek olarak; mantı, yufkalı büryan, kıygaşa, cevizli haşhaşlı ekmek, balaban köfte, kuzu sorpa, göbete denemelisiniz. Eskişehir sokak lezzeti olarak adlandırabileceğimiz Donas dürümü de mutlaka tatmalısınız.

Ayrıca hem Eskişehir’de tadabileceğiniz hem de hediyelik olarak beraberinizde sevdiklerinize götürebileceğiniz bir helvası mevcut. Met Helva.. Kuruyemişçiler dahil hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bu helva çeşidi Eskişehir’de oldukça talep görüyor ancak biz size farklı bir helva tavsiye etmek istiyoruz.

Değirmen sokakta bulunan ve bu işi 1875’ten beri yapan “TANINMIŞ HELVACI” asıl adı SEFİLLER olmasına rağmen halk tarafından bu isimle tanılır. Önünde çoğunlukla kuyruk olur ve 3-4 gibi o gün için taze yapılan tüm helvalarını satar ve dükkanı kapatır. Bu küçücük dükkanda yapılan helvaların tadına baktıktan sonra başka helva yiyemeyeceksiniz. 🙂

Eskişehir Tanınmış Helvacı

Ayrıca, Haller Gençlik Merkezi’nin içerisinde bulunan ve tarihi 1927 yılına dayanan “MAZLUMLAR MUHALLEBİCİSİ” nde mutlaka ama mutlaka bir tatlı yemelisiniz.

Eskişehir Mazlumlar Muhallebicisi

Bunun dışında Eskişehir’in bir diğer lezzet simgesi tabi ki Boza.. Eskişehir’e sonbahar yada kış aylarında geldiyseniz Köprübaşı caddesinde iki adet şubesi bulunan “KARAKEDİ BOZACISI” na uğramadan dönmeyin. 1955’ten itibaren var olan bu küçücük işletme size şimdiye kadar içtiğiniz bozaları unutturacak. Ayrıca hediye olarak götürmek isterseniz size ne zaman döneceğinizi soracaklar ve o gün yada ertesi gün dönecekseniz bozayı satmayacak ve gitmeden önce taze taze almanızı söyleyeceklerdir. Böyle de kaliteye önem veren bir işletme 🙂

Eskişehir Karakedi Bozacısı

ESKİŞEHİR’DE İYİ RESTORAN ÖNERİLERİ

Peki Eskişehir’de geçireceğiniz akşamlardan birinde özel bir akşam yemeği planlayacaksanız bu nerede olabilir? Aşağıda size özel bir akşam yemeği için şık restoran önerileri sunuyoruz.

  • 222 Park Sish
  • Mezze
  • Güverte Meze Balık
  • Gaga Eskişehir
  • Varuna Gezgin Kafe
  • Ayten Usta ( Özellikle Kahvaltı için )
  • Pino Adalar

ESKİŞEHİR’DEN NE HEDİYE ALINIR?

Eskişehir bildiğiniz gibi bir Lületaşı cenneti. Lületaşından pek çok hediyelik de yapılıyor. Özellikle pipo ve tespih çok tercih edilen lületaşı hediyelikleri. Odunpazarı evlerini gezerken çok sayıda göreceksiniz, kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler olduğu için oradan almanızı öneririz.

İkinci olarak; Eskişehir’in cam sanatları meşhurdur. Camdan yapılmış ürünler çok şık hediyelikler olmaktadır. Yine odunpazarında bulunan cam sanatları müzesinden ve civarındaki hediyelikçilerden çok uygun fiyata bulabilirsiniz.

Bunun dışında aşağıdaki hediyelikleri tercih edebilirsiniz;

  • Met Helvası
  • Karakedi Bozacısından Boza
  • Tanınmış Helvacıdan Cevizli ve Sade Helva
  • Cevizli-Haşhaşlı Ekmek
  • Eskişehir Spor taraftarı ürünleri
  • Magnet
  • Adalar Rumeli Çikolatacısından Çikolata
Eskişehir Met Helvası

ESKİŞEHİR ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Eskişehir’de bu kadar çok gezilip görülecek ve hediye alınabilecek yer varken alışveriş merkezinde vakit geçirmenizi asla tavsiye etmiyoruz. Ancak yine de sizin için alışveriş merkezlerini aşağıda sıralayalım. 🙂

  • Espark Alışveriş Merkezi ( İsmet İnönü – Doktorlar – caddesinin sonunda 222 parkın karşısında yer almaktadır )
  • Özdilek Eskişehir AVM ( Şehir merkezinden uzakta olup, şahsi aracınız yada taksi ile ulaşmanız gerekmektedir. )
  • Vega Outlet Eskişehir ( Şehir merkezinden uzakta olup, şahsi aracınız yada taksi ile ulaşmanız gerekmektedir.)
  • Kanatlı Alışveriş Merkezi ( İsmet İnönü – Doktorlar – caddesinin tam ortasında yer almaktadır )
  • Esnaf Sarayı ( İki Eylül – Çarşı – caddesinin tam ortasında, Çarşı tramvay durağının arkasında yer almaktadır. )

ESKİŞEHİR GECE HAYATI NASILDIR?

Eskişehir 222 Park

Eskişehir’de üç adet üniversite bulunması ve neredeyse nüfusun yarısının öğrenci olmasının da etkisiyle çok canlı bir gece hayatı vardır.

Meşhur 222 Park, Buda Bar, Modernity MOOD Club, Gate gibi çok meşhur gece kulüpleri ve barlarının yanı sıra; Barlar sokağı, Haller gençlik merkezi gibi çok sayıda canlı müzikli yada canlı müzik olmayan seçenek vardır.

Eskişehir’e gelmişken mutlaka bir akşam 222 Park’ın içerisine girmelisiniz, bir diğer akşam da barlar sokağını dolaşıp gözünüze güzel gelen bir barda vakit geçirebilirsiniz.

Ayrıca Adalar bölgesindeki kafelerin bazılarında da akşamları canlı müzik yayını yapılmaktadır. Akşam geziniz için Adalar bölgesini de tercih edebilirsiniz.

ESKİŞEHİR ŞEHİR MERKEZİ NERESİ?

Eskişehir’in Şehir Merkezi olarak Doktorlar Caddesi olarak da bilinen “ İsmet İnönü Caddesini “ baz alabiliriz. Ortasından tramvay geçen caddenin hemen bir üst paralel caddesi “ Barlar Sokağı “ olmaktadır. Barlar sokağından Espark Alışveriş Merkezi yönüne doğru devam ettiğimizde yol bizi “ Haller Gençlik Merkezine “ çıkartır. Doktorlar Caddesinin bir alt paralelinde de meşhur Porsuk çayı çevresi kafeleri ve yürüyüş rotaları ile “ Adalar “ bulunmaktadır. Adaları Espark Alışveriş Merkezi değil de tam aksi yönde tamamlayıp köprüden karşıya geçtiğimizde bir diğer işlek cadde “ Çarşı “ olarak geçer ve onun da bir arka paralel caddesi içerisinde eski hamamların da olduğu “ Hamam Yoluna “ çıkar. Tüm bu bölgeler aşağı yukarı bir yuvarlak çizerek ve yürüyerek gezilmelidir.

ESKİŞEHİR DETAYLI GEZİLECEK YERLER YAZIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ.

İKİ GECE ÜÇ GÜNLÜK DETAYLI TUR PROGRAMIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz