Ağva
Ağva

Ağva Nerede? Ağva’ya Nasıl Gidilir?

Ağva, Şile’ye bağlı şirin mi şirin küçücük bir sahil kasabası.. Üstelik İstanbul’a sadece 97 km uzaklıkta.. Latince’deki “Aqua” kelimesinden türemiş olan Ağva’nın tam da adı gibi iki yanı nehir, önü ise Karadeniz olmakta.. Batısında Göksu nehri, doğusunda ise Yeşilçay deresi bulunan Ağva, bu iki nehrin Karadeniz’e döküldüğü deltada kurulu.

Ağva, Sakarya’ya 128 km (2 saat 10 dakika), Kocaeli’ne 62 km (1 saat 15 dakika), Ankara’ya 424 km (5 saat) ve Bursa’ya ise 215 km (3 saat 30 dakika) uzaklıkta bulunuyor.

Ağva’nın İstanbul kent merkezine mesafesi 105 km (Taksim Meydanı) olmakta. Ağva’ya toplu ulaşım Üsküdar’dan kalkan İETT otobüsleri ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi denetimli özel firmalarının otobüsleri ile gerçekleşiyor. Üsküdar Marmaray çıkışının solunda, ana cadde üzerindeki 4 numaralı perondan Şile-Ağva otobüsleri kalkıyor.

Otobüs bileti durağın yanı başındaki gişede satılıyor. Üsküdar’dan yaklaşık 3,5 saatte Ağva’ya varabilirsiniz. 139A numaralı Üsküdar-Şile/Ağva İETT otobüsü ile de ulaşabileceğiniz Ağva’ya İETT ile İstanbul Kartınızı kullanarak gidebiliyorsunuz.

Ağva’da Neler Yapılır?

Ağva’da yapılacak pek çok şey var.. Harika doğasında romantik yürüyüşler, butik otellerinde yada bungalow evlerinde konaklama, muhteşem Ağva kahvaltısı, Aşıklar Yolu, Onbir Göller Vadisi, Kurfallı Ormanı, Dudu Bayırı Tepesi’ndeki harika yürüyüş rotaları, Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşlarının bulunduğu Kalemköy, Göksu ve Hacılı köyleri, harika koyları, şelaleleri, mağaraları ve tarihi – ören – yerleri, yüzmek isteyenler için Kandıra yolundan sapılarak gidilen Kilimli ve Kadırga koyları…

Ağva’da gezilip görülebilecek yerleri ve yapılabilecek aktiviteleri size tek tek sıralamaya çalışacağız.

Bu noktada bir uyarımız olacak; denize girerken yine de “Karadeniz” olduğunu unutmamak lazım. O nedenle yüzmekten ziyade harika manzarasını seyretmek için gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Ağva’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Ağva’ya gelmişken kesinlikle gözleme yemelisiniz. Akşam yada akşamüzeri bir şeyler yemeği tercih edecekseniz de kesinlikle tercihiniz balıktan yana olmalı.

Kasabada her Cuma çevre köylerden gelen pazarcılar ürünlerini sunuyor. Organik ve taptaze ürünler bulabilirsiniz.

Ağva’da Nerede Konaklanır?

Ağva romantik kaçamaklar yapmak için harika bir lokasyon. Eğer buraya gelmişken bir gece de konaklayalım derseniz, ki gezilecek çok fazla bölgesi olduğu için konaklamanızı da tavsiye ederiz, rahatlıkla butik oteller yada doğa ile iç içe bungalow evler bulabilirsiniz. Ancak otel ve otellerdeki oda sayısı kısıtlı olduğu için önceden rezervasyon yapmanızda fayda var 🙂

Ağva’da Gezilecek Yerler..

Göksu NehriGöksu Deresi

Göksu Deresi – Göksu Nehri

Göksu Nehrinin kıyısında sıra sıra romantik butik oteller, balık lokantaları ve kafeler var. Nehirde tekne ile dolaşmak isteyenler için, tekneyi komple kiralamak zorunda olduğunuz için fiyatları biraz yüksek gelebilir. Biz sorduğumuzda 150 ile 200 TL arası değişen fiyatlar ile karşılaşmıştık.

Aşıklar Yolu

Ağva Aşıklar Yolu – Yeşilçay Deresi

Ağva’nın merkezi Göksu Nehri ile Yeşilçay Deresi arasına kurulu. Kasabayı doğu tarafında çevreleyen Yeşilçay Deresi boyunca uzayan yürüyüş yolu Aşıklar Yolu. Yeşilçay’ın paralelinde, İskele Caddesine paralel uzanan Aşıklar Yolu özellikle bahar aylarında rengarenk çiçekleriyle size harika fotoğraflar verecek ?

Kilimli Koyu

Ağva Kilimli Koyu

Ağva’nın doğusunda yer alan Kilimli Koyu’nun sol tarafında uzanan falez ve kayaların muhteşem görüntüsü gerçekten görülmeye değer. Diğer tarafta ise yüzülebilir Kilimli sahili uzanıyor. Arzu edenler burada denize de girebiliyor.

Arzu ederseniz, Kilimli Koyunda çadır da atabilirsiniz.

Hemen kıyıda yer alan, kocaman bir kaya kütlesinin altında dalgaların aşındırarak bir oyuk oluşturduğu Delikli Kaya, görmeniz gereken bir yer. Burada olta ile balık da tutulabilirsiniz.

Aynı Kayayı geçtiğinizde ise, karşınıza Cehennem Kuyusu çıkıyor. Buranın derinliği ortalama 10 Metre kadar. Yarığa vuran dalgalar gerçekten görmeye değer.

Bu koyda görmeniz gereken bir diğer nokta ise: Gelin Kayası. Beyaza çalan rengiyle, kıyıdan bakıldığında duvaklı bir geline benzetildiğinden “Gelin Kayası” adını almış. Bu bölge, tekne turlarının da duraklarından olmakta.

Ağva Plajı

Ağva Plajı

Ağva Plajı, kasabanın önünde, Karadeniz kıyısı boyunca 3 km kadar uzanan bir kumsala sahip. Ağva sahili ince taneli, yumuşak kumlu. Ancak orası da bir “ Karadeniz “ olduğu için denizine güven olmuyor. Yılın hemen hemen her dönemi dalgalı olan denizi birden derinleşiyor. Özellikle çocuklu ailelere dikkatli olmalarını öneriyoruz. Dibini göremediğim denizden korkan ben, özellikle dikkatli olmanızı rica ediyorum ?

Cankurtaranlar dubalarla işaretlenen yüzme alanı dışında denize girilmesine izin vermiyor. Ağva merkeze yakın olması nedeniyle burası Ağva’nın en popüler plajı. Ayrıca kasaba merkezinden yürüyerek veya bisikletle mutlaka Ağva Fenerine kadar yürümenizi öneriyoruz.

Kadırga Koyu

Kadırga Koyu

Kilimli Koyundan sonra gelen ve Ağva merkezin 7 km doğusundaki yer alan Kadırga Koyu, çoğu zaman ihmal edilen ancak kesinlikle görmeniz gereken bir koy. Karadeniz’in hırçın dalgaları buradaki kayaları da aşındırarak ilginç kaya oluşumları ve falezler ortaya çıkarmış. Aşınan kireç taşları 40-50 metre genişliğinde platolar oluşturmuş. Denize doğru uzayan merdiven şeklinde kayalıklar adeta amfi tiyatroya benziyor.

On Bir Göller

Ağva On Bir Göller

On Bir Göller, Hacıllı Köyünün su değirmenini arkanıza alarak yukarı doğru Değirmen Deresini takip ederek yürüdüğünüzde ulaşılan, henüz tam keşfedilmemiş bir doğa harikası göller yöresi. Peş peşe göller dizili olduğu olağanüstü güzellikte bir doğanın içerisinde buluyorsunuz kendinizi.

Birbiri ardına gelen minik göller arasındaki eğimler nedeniyle şelaleler ve kırıkların altında dev kazanlar oluşmuş. İrili ufaklı göller birbirini izliyor. Yürüyüş için kayalardan atlamanız gerekiyor, kaygan zemin tehlikeli olabilir. Bu yürüyüş yolu henüz pek bilinmiyor. İyi bilgi sahibi olmadan gitmeyin.

Hacılı Köyü & Hacılı Şelalesi

Hacılı Şelalesi

Ağva merkeze 19 km uzaklıkta yer alan Şile’nin Hacılı Köyü, belki de tam bir gününüzü ayırmanız gereken bir köy. Zira konaklamayacaksanız mesafe ve gezilecek bölgeleri nedeni ile oldukça fazla zamanınızı alacak.Ayrıca burada gezeceğiniz yerler nedeni ile tok gelmenizi yada yanınızda atıştırmalıklarınızı getirmenizi öneririz. Hacılı Köyüne gelmişken, Hacılı Şelalesi ve Gürlek Mağarasını da görmeli ve harika doğa fotoğrafları çekmelisiniz.

Hacılı Camisinin sağından aşağıya doğru indikten sonra 3 km kadar biraz da zorlu olabilecek patikadan gidilen Hacılı Şelalesi’ne giderken yanınıza yürüyüş ayakkabılarınızı ve rahat kıyafetlerinizi mutlaka almalısınız. Yolda size yeşilin bin bir tonu eşlik ediyor..

Yaklaşık 5-6 metre yüksekten akarak kendi göletini oluşturmuş, iki tane küçük yan yana, bir de büyük bir şelale var. Şelaleler yaz aylarında kuruma noktasına geldiğinden keşfetmek için en iyi dönem ilkbahar ayları olmakta.

Gürlek Mağarası

Ağva Gürlek Mağarası

Hacıllı Köyünün güneydoğusundaki tepede yer alan 241 metre uzunluğunda bir mağara Gürlek Mağarası. Ağız kısmında çıkan su sesi nedeniyle bu adı almış. Köyün öğretmeni Osman Yardımcı tarafından 1985’de keşfedilmiş. İstanbul Arkeoloji Müzesinden gelen arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde mağaranın derinliklerinde kap, kacak ve kemikler bulunmuş.

Hristiyanlığın yayılma döneminde Bizans Askerlerinin yakaladığı misyonerleri hapsettikleri bir yer olduğu düşünülüyor. Bir diğer rivayete göre de, Doğu Roma İmparatoru Diokletianus zamanında (284-305) gördükleri zulümden kaçan ilk Hristiyanların sığınağı olmuş.

Gürlek Mağarasının içi oldukça tehlikeli. İçerisinde (özellikle yaz döneminde) dört sığ göl, sarkıt ve dikitler bulunuyor ve mağaraya iple tırmanılarak çıkılıyor.

Saklı Göl

Ağva Saklı Göl

Saklı Göl, Ağva’a gelen misafirler tarafından çoğu zaman atlanan bir bölge. Karamandere köyünde yer alan Saklı Göl, aslında meşe ormanı ile çevrili yemyeşil doğası ile tam İstanbul keşmekeşinden kaçıp soluklanacağınız bir bölge. Gölün etrafından bir şeyler yiyip içebileceğiniz tesisler de mevcut.

Şimdiden iyi seyahatler dileriz 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz